W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.
Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.
Pracownicy stołówki szkolnej:
Intendent:
Elżbieta Wiczuk - tel: 378 20 06 wew. 3
Kucharki:
Magdalena Kuflowska, Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty, Irena Malicka, Barbara Kieruczenko
KOSZTY POSIŁKÓW
---------------------------------
oddziały przedszkolne
śniadanie - 3,00 zł
obiad (zupa+drugie danie) - 5,00 zł
podwieczorek - 3,00 zł
razem stawka dzienna - 11,00 zł
----------------------------------
szkoła podstawowa
obiad (zupa+drugie danie+kompot) - 7,00 zł
razem stawka dzienna - 7,00 zł
Wpłaty za wyżywienie i czesne.
W roku szkolnym 2022/2023 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):
Szkoła Podstawowa w Wisznicach
14 8055 0006 0007 8214 2000 0001
W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.
Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:
- Szkoła Podstawowa:
u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,
- Przedszkole:
zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.
W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.
Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!
Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.
Jadłospis
Na okres od 30.01.2023r. do 10.02.2023r.
Szkoła Podstawowa
Wartość odżywcza: |
Obiad |
E-kalorie: 450,4 B:19,8g T:17,7g W:56,4g Zupa: E-kalorie: 147,8 B:5,1g T:8,1g W:14,7g Drugie danie: E-kalorie: 265,0 B:14,3g T:9,4g W:32,5g Napój, owoc: E-kalorie: 37,6 B:0,4g T:0,2g W:9,2g |
30.01.2023r. Poniedziałek
Zupa brokułowa z ziemniakami na bulionie z warzyw i porcji kulinarnej 200ml(7,9*) Makaron spaghetti z sosem bolonez(szynka wieprzowa, papryka, marchew, seler, ser żółty) (220 g) (1,9)* Kompot truskawkowy słodzone miodem(4g) 200 ml) Owoc-mandarynki-50g
|
E-kalorie: 640,6 B:31,3g T:26,7g W:73,9g Zupa: E-kalorie: 80,4 B:2,7g T:2,0g W:13,7g Drugie danie: E-kalorie: 474,2 B:27,4g T:23,7g W:40,6g Napój: E-kalorie: 86,0 B:1,2g T:1,0g W:19,6g |
31.01.2023r. Wtorek
Zupa krupnik na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji kulinarnej z natką pietruszki(200ml) (1,9*) Ziemniaki z koperkiem(120g) Kotlet schabowy(110g)(1,3,7*) Marchewka z groszkiem zielonym(90g) (1,7) Soczek pomarańczowy 100%(200ml) |
E-kalorie 706,2 B:21,0g T:15,5g W:118,3g Zupa E-kalorie 130,8 B:9,2g T:3,6g W:15,8g Drugie danie: E-kalorie 442,8 B:11,4g T:11,7g W:70,1g Napój: E-kalorie 132,6 B:0,4g T:0,2g W:32,4g |
01.02.2023r. Środa
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i brukselką, ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew ,seler, por) i porcji rosołowej(200ml) (1,9*) Pyzy z mięsem i masłem(220g) (1,3,7*) Surówka z marchwi, jabłka, cebuli,orzechy z jogurtem naturalnym (90g) (7,5*) Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200 ml) |
E-kalorie: 534,0 B:30,9g T:25,5g W:46,9g Zupa: E-kalorie: 57,5 B:1,8g T:2,3g W:5,9g Drugie danie: E-kalorie: 392,8 B:23,9g T:20,1g W:32,2g Napój, owoc: E-kalorie: 83,7 B:5,2g T:3,1g W:8,8g |
02.02.2023r. Czwartek
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na bulionie warzywnym(seler, por, marchew, cebula) i porcji rosołowej (200ml) (7,9*). Kasza gryczana(120g)(1*) Gulasz z szynki wieprzowej(marchew,seler,cebula) (150g) Sałatka z ogórków kiszonych, marchwi, cebuli z oliwą(90g) Kefir- 1szt(150g) (7*) Woda z cytryną(200ml) |
E-kalorie: 465,0 B:24,2g T:13,4g W:64,7g Zupa: E-kalorie: 87,3 B:2,9g T:3,3g W:7,1g Drugie danie: E-kalorie: 273,7 B:20,9g T:9,9g W:31,4g Napój: E-kalorie: 104 B:0,4g T:0,2g W:26,2g |
02.02.2023r. Piątek
Zupa pomidorowa z ryżem, na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej ze śmietaną(200ml)(7,9*) Ziemniaki z koperkiem(120g) Ryba pieczona w panierce ziołowej(110g) (4*) Surówka z kapusty kiszonej, papryki, cebuli, jabłka z oliwą (90g) Kompot wieloowocowy słodzony miodem(4g) (200ml) |
E-kalorie: 573,4 B:26,5g T:25,4g W:62,0g Zupa: E-kalorie: 125,8 B:4,3g T:2,9g W:21,4g Drugie danie: E-kalorie: 439,2 B:22,0g T:22,5g W:38,6g Napój: E-kalorie: 8,4 B:0,2g T:0,0g W:2,0g |
06.\02.2023r. Poniedziałek Rosół z makaronem na wywarze z marchwi, selera, pora i kurczaka (200ml) (1,9*) Ryż brązowy (80g) Potrawka z mięsa drobiowego (90g) (1,7,9,10*). Pomidory z cebulką i bazylią (80g) Woda z pomarańczą (200ml) |
E-kalorie: 680,2 B:25,5g T:27,1g W:85,4g Zupa: E-kalorie: 130,8 B:9,2g T:3,6g W:15,8g Drugie danie: E-kalorie: 455,0 B:15,9g T:23,3g W:45,8g Napój: E-kalorie: 94,4 B:0,4g T:0,2g W:23,8g |
07.02.2023r. Wtorek
Zupa zacierkowa na wywarze z warzyw(seler, por, marchew) i porcji kulinarnej (200ml) (1,9*) Ziemniaki z koperkiem (120g) Kotlet mielony wieprzowy- pieczony (110g) (1,3*) Buraczki na gorąco(1,7*) (90g) Kompot jabłkowy (200ml) |
E-kalorie: 703,2 B:36,3g T:11,4g W:107,5g Zupa: E-kalorie: 146,0 B:8,2g T:5,2g W:14,0g Drugie danie: E-kalorie: 293,2 B:18,2g T:10,8g W:29,1g Napój, owoc: E-kalorie: 264,0 B:1,8g T:0,6g W:64,4g |
08.02.2023r. Środa
Zupa grochowa na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i majerankiem (200g) (1,9*) Kopytka ziemniaczane z cebulką i masełko220g) (1,7*) Surówka z kapusty pekińskiej,marchwi,jabłka ,szczypiorek z oliwą 80g. Kompot malinowy słodzony miodem(4g) 200ml. |
E-kalorie: 519,9 B:25,8g T:20,6g W:54,2g Zupa: E-kalorie: 93,0 B:3,5g T:7,0g W:3,4g Drugie danie: E-kalorie: 334,9 B:22,3g T:13,6g W:28,8g Napój: E-kalorie: 92,0 B:0,0g T:0,0g W:22,0g |
09.02.2023r. Czwartek Zupa ogórkowa na wywarze z warzyw( seler, pietruszki, marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i śmietaną (200ml) (1,7,9*) Kasza bulgur (120g) (1*) Gulasz węgierski(szynka wieprzowa, marchew, cebula, papryka, cukinia) (150g) (1,9*) Soczek owocowy 100% bez cukru (200ml) |
E-kalorie: 689,8 B:27,7g T:27,4g W:84,6g Zupa E-kalorie: 94,6 B:4,5g T:4,4g W:10,0g Drugie danie: E-kalorie: 462,6 B:22,8g T:22,8g W:41,9g Napój: E-kalorie: 132,6 B:0,4g T:0,2g W:32,7g |
10.02.2023r Piątek
Zupa koperkowa z kluseczkami na wywarze z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej (200ml), zabielana śmietaną (1,7,9*) Ziemniaki z koperkiem (80g) Ryba Miruna-porcja (100g) (1,3,7*) Surówka z kapusty białej,marchwi, cebuli, jabłka z oliwą (80g) Kompot porzeczkowy, słodzony miodem(4g) |
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber, kmin rzymski, lubczyk.
Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!!!
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie: