Stołówka szkolna

W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.

Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.

 

Pracownicy stołówki szkolnej:

Intendent:

Elżbieta Wiczuk - tel: 378 20 06 wew. 3

Kucharki:

Magdalena Kuflowska, Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty, Irena Malicka, Barbara Kieruczenko

 

KOSZTY POSIŁKÓW

---------------------------------

oddziały przedszkolne

śniadanie -  3,00 zł

obiad (zupa+drugie danie) -  5,00 zł

podwieczorek -  3,00 zł

razem stawka dzienna -  11,00 zł

----------------------------------

szkoła podstawowa

obiad (zupa+drugie danie+kompot) -  7,00 zł 

razem stawka dzienna - 7,00 zł

Wpłaty za wyżywienie i czesne.

W roku szkolnym 2022/2023 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):

Szkoła Podstawowa w Wisznicach

14  8055  0006  0007  8214  2000  0001

W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.

Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:

- Szkoła Podstawowa:

u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,

- Przedszkole:

zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.

W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.

Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!

 

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

Na okres od 05.06.2023 r. do 16.06.2023r.

Szkoła Podstawowa

Wartość

odżywcza:

Obiad

E-kalorie: 803,2

B:34,6g

T:14,6g

W:131,5g

Zupa:

E-kalorie:

42,0

B:1,4 g

T:1 g

W:6,4g

Drugie danie:

E-kalorie:608,2

B:32,5g

T:13,3g

W:87,4g

Napój,:

E-kalorie:133

B:0,4g

T:0,2 g

W:37,7g

05,06.2023r.

Poniedziałek

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem na bulionie z warzyw i porcji kulinarnej 200ml(3-jaja,7-mleko,9-seler)

Makaron świderki z serem, twarogiem i masełkiem(220 g) (1-gluten,7-mleko)*

Jogurt jogobella 120g.(7-mleko*)

Owoc-nektarynka 1 szt

Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200 ml)

 

 

E-kalorie:600,0

B:33,5 g

T:26,1 g

W:60,0 g

Zupa

E-kalorie:94,7

B:8,3g

T:4,6g

W:5,4g

Drugie danie:

E-kalorie:336,1

B:21,5g

T:15,7g

W:28,5g

Napój,baton:

E-kalorie:8,4

B:0,2g

T:0,0g

W:2,1g

06.06,2023r.

Wtorek

 

 

 

 

Zupa wiejska z kaszą na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji kulinarnej (200ml) (1-gluten,9-seler*)

Ziemniaki z koperkiem(120g)

Kotlet z fileta drobiowego(110g)(1-gluten,3-jaja*). Sałata zielona ze szczypiorkiem i rzodkiewką  (100g) (7-mleko*)

Woda z pomarańczą (200ml)

E-kalorie

572,6

B:25,0g

T: 19,6 g

W: 91 g

Zupa:

E-kalorie

90,1

B:8,3g

T: 4,6 g

W: 4,4 g

Drugie danie:

E-kalorie

399,9

B:16,3g

T: 14,6 g

W: 53,9 g

Napój:

E-kalorie

42,0

B:0,4g

T: 0,1 g

W: 14,6 g

07,06.2023r.

Środa

Zupa brokułowa z ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew ,seler, por) i porcji rosołowej(200ml) (1-gluten,9-seler*)

Pierogi z soczewicą i masłem i cebulką  (200g) (1-gluten,3-jaja,7-mleko*)

Surówka z kapusty białej z marchwi, jabłka, cebuli, orzechy z jogurtem naturalnym

(90g) (7-mleko,8-orzechy*)

Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200ml)

.

 

08,062023r.

Czwartek

Dzień wolny od zajęć

 

09.06..2023r.

Piątek

 

 

 

 

 

Dzień wolny od zajęć

E-kalorie:

608,5

B:39,5g

T:19,1g

W:72,8g

Zupa:

E-kalorie:

121,4

B:7,2g

T:3,2g

W:18 g

Drugie danie:

E-kalorie:

481,4

B:32,2g

T:15,8g

W:53,5g

Napój:

E-kalorie:

5,7

B:0,1g

T:0,1g

W:1,3g

12.06.2023r.

Poniedziałek

Zupa fasolowa z ziemniakami na wywarze z marchwi, selera, pora i porcji rosołowej(200ml) (1-gluten,9-seler*)

Makaron świderki(filet drobiowy,cebula, ser żółty, pieczarki)-zapiekanka(200g)

(1-gluten,7-mleko*) Pomidory z cebulką (90g)

Kompot truskawkowy 200ml

   
   

E-kalorie:

602,5

B:19,1g

T:38,3g

W:47,9g

E-kalorie:

606,1

B:19,2g

T:38,3g

W:48,8g

Zupa:

E-kalorie:

87,6

B:2,9g

T:5,3g

W:6,9g

Drugie danie:

E-kalorie:

514,9

B:16,2g

T:33g

W:40,7g

Napój:

E-kalorie:

3,6

B:0,1g

T:0g

W:0,9g

13,03.2023r.

Wtorek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej ze śmietaną(200ml) 7-mleko,9-seler*)

Ziemniaki z koperkiem(120g)

Kotlet mielony wieprzowo-drobiowy- pieczony (110g) (1-gluten-jaja*)

Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, kukurydzy, szczypiorkiem (90g)

Woda z cytryną (200ml

E-kalorie:

538,2

B:14,5g

T:14,5,9g

W:86,8 g

Zupa:

E-kalorie:

85,5

B:2,6g

T:4,5 g

W:9 g

Drugie danie:

E-kalorie:

348,7

B:11,5g

T:9,8g

W:47,1g

Napój:

E-kalorie:

104

B:0,4g

T:0,2g

W:26,2g

14.06.2023r.

Środa

 

 

 

 

 

Zupa z ogórków kiszonych z ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew,seler, por) i porcji rosołowej ze śmietaną (200ml) (1-gluten,7-mleko,9-seler*)

Pierogi z serem i-ruskie z masełkiem i cebulką(200g)(1-gluten,-jaja,-mleko7*)Surówka z marchwi,jabł,cebuliz z jogurtem naturalnym 90g(7-mleko*)

Kompot śliwkowy, słodzony miodem(4g)

E-kalorie:

515,8

B:27,5g

T:26,6g

W:43,0g

Zupa:

E-kalorie:

163,0

B:10,1g

T:8,2g

W:13,2g

Drugie danie:

E-kalorie:

343,6

B:17,2g

T:18,4g

W:29,8g

Napój

E-kalorie:

8,2

B:0,2g

T:0,0g

W:1,50g

15.06.2023r.

Czwartek

 

 

 

 

Zupa z koperkowa na wywarze z warzyw(seler,pietruszka, marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami śmietaną (200g)

(7-mleko,9-seler*)

Ryż brązowy(120g)

Gulasz mięsno-warzywny(szynka wieprzowa,marchew,cebula,seler,kapusta biała) 120g (1-gluten,9-seler*

Owoc-gruszka 1 szt.

Kompot wieloowocowy (200ml)

E-kalorie:

614,3

B:25,0g

T:29,6g

W:63,6,g

Zupa:

E-kalorie:

140,4

B:5,5g

T:4,7g

W:19,7g

Drugie danie:

E-kalorie:

453,3

B:19,3g

T:24,9g

W:38,3g

Napój:

E-kalorie:

20,6g

B:0,2g

T:0,0g

W:5,6g

16,06,2023r.

Piątek

 

 

 

 

Barszcz czerwony z makaronem na wywarze z warzyw(marchew,seler,por) i porcji rosołowej(200ml), zabielany śmietaną (1-gluten,7-mleko,9-seler*)

Ziemniaki z koperkiem(120g)

Ryba miruna-porcja (110g) (1,3,4*)

Surówka wiosenna (pomidory,ogórek zielony,kapusta pekińska ,orzechy z jogurtem naturalnym (90g)(7-mleko*)

Kompot porzeczkowy słodzony miodem(4g)

(200ml)

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber, kmin rzymski, lubczyk.

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!!! 

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy

 

A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:

   

 

 

   

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

 

 

Konkursy Przedmiotowe 2023/2024

wolontariat1

sp

prz 

biblioteka.jpg     

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME