Stołówka szkolna

W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.

Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.

 

Pracownicy stołówki szkolnej:

Intendent:

Elżbieta Wiczuk - tel: 378 20 06 wew. 3

Kucharki:

Magdalena Kuflowska, Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty, Irena Malicka, Barbara Kieruczenko

 

KOSZTY POSIŁKÓW

---------------------------------

oddziały przedszkolne

śniadanie -  3,00 zł

obiad (zupa+drugie danie) -  5,00 zł

podwieczorek -  3,00 zł

razem stawka dzienna -  11,00 zł

----------------------------------

szkoła podstawowa

obiad (zupa+drugie danie+kompot) -  7,00 zł 

razem stawka dzienna - 7,00 zł

Wpłaty za wyżywienie i czesne.

W roku szkolnym 2022/2023 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):

Szkoła Podstawowa w Wisznicach

14  8055  0006  0007  8214  2000  0001

W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.

Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:

- Szkoła Podstawowa:

u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,

- Przedszkole:

zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.

W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.

Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!

 

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

Na okres od 30.01.2023r. do 10.02.2023r.

Szkoła Podstawowa

Wartość

odżywcza:

Obiad

E-kalorie:

450,4

B:19,8g

T:17,7g

W:56,4g

Zupa:

E-kalorie:

147,8

B:5,1g

T:8,1g

W:14,7g

Drugie danie:

E-kalorie:

265,0

B:14,3g

T:9,4g

W:32,5g

Napój, owoc:

E-kalorie:

37,6

B:0,4g

T:0,2g

W:9,2g

30.01.2023r.

Poniedziałek

 

 

 

 

Zupa brokułowa z ziemniakami na bulionie z warzyw i porcji kulinarnej 200ml(7,9*)

Makaron spaghetti z sosem bolonez(szynka wieprzowa, papryka, marchew, seler, ser żółty) (220 g) (1,9)*

Kompot truskawkowy słodzone miodem(4g) 200 ml)

Owoc-mandarynki-50g

 

 

E-kalorie:

640,6

B:31,3g

T:26,7g

W:73,9g

Zupa:

E-kalorie:

80,4

B:2,7g

T:2,0g

W:13,7g

Drugie danie:

E-kalorie:

474,2

B:27,4g

T:23,7g

W:40,6g

Napój:

E-kalorie:

86,0

B:1,2g

T:1,0g

W:19,6g

31.01.2023r.

Wtorek

 

 

 

 

Zupa krupnik na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji kulinarnej z natką pietruszki(200ml) (1,9*)

Ziemniaki z koperkiem(120g)

Kotlet schabowy(110g)(1,3,7*)

Marchewka z groszkiem zielonym(90g) (1,7)

Soczek pomarańczowy 100%(200ml)

E-kalorie

706,2

B:21,0g

T:15,5g

W:118,3g

Zupa

E-kalorie

130,8

B:9,2g

T:3,6g

W:15,8g

Drugie danie:

E-kalorie

442,8

B:11,4g

T:11,7g

W:70,1g

Napój:

E-kalorie

132,6

B:0,4g

T:0,2g

W:32,4g

01.02.2023r.

Środa

 

 

 

 

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i brukselką, ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew ,seler, por) i porcji rosołowej(200ml) (1,9*)

Pyzy z mięsem i masłem(220g) (1,3,7*)

 Surówka z marchwi, jabłka, cebuli,orzechy z jogurtem naturalnym (90g) (7,5*)

Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200 ml)

   

E-kalorie:

534,0

B:30,9g

T:25,5g

W:46,9g

Zupa:

E-kalorie:

57,5

B:1,8g

T:2,3g

W:5,9g

Drugie danie:

E-kalorie:

392,8

B:23,9g

T:20,1g

W:32,2g

Napój, owoc:

E-kalorie:

83,7

B:5,2g

T:3,1g

W:8,8g

02.02.2023r.

Czwartek

 

 

 

 

 

 

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na bulionie warzywnym(seler, por, marchew, cebula) i porcji rosołowej (200ml) (7,9*).

 Kasza gryczana(120g)(1*)

Gulasz z szynki wieprzowej(marchew,seler,cebula) (150g)

Sałatka z ogórków kiszonych, marchwi, cebuli z oliwą(90g)

 Kefir- 1szt(150g) (7*)

Woda z cytryną(200ml)

   

E-kalorie:

465,0

B:24,2g

T:13,4g

W:64,7g

Zupa:

E-kalorie:

87,3

B:2,9g

T:3,3g

W:7,1g

Drugie danie:

E-kalorie:

273,7

B:20,9g

T:9,9g

W:31,4g

Napój:

E-kalorie:

104

B:0,4g

T:0,2g

W:26,2g

02.02.2023r.

Piątek

 

 

 

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem, na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej ze śmietaną(200ml)(7,9*)

Ziemniaki z koperkiem(120g)

Ryba  pieczona w panierce ziołowej(110g) (4*)

Surówka z kapusty kiszonej, papryki, cebuli, jabłka z oliwą (90g)

Kompot wieloowocowy słodzony miodem(4g) (200ml)

E-kalorie:

573,4

B:26,5g

T:25,4g

W:62,0g

Zupa:

E-kalorie:

125,8

B:4,3g

T:2,9g

W:21,4g

Drugie danie:

E-kalorie:

439,2

B:22,0g

T:22,5g

W:38,6g

Napój:

E-kalorie:

8,4

B:0,2g

T:0,0g

W:2,0g

06.\02.2023r.

Poniedziałek

Rosół z makaronem na wywarze z marchwi, selera, pora i kurczaka (200ml)

(1,9*)

Ryż brązowy (80g)

Potrawka z mięsa drobiowego (90g) (1,7,9,10*). Pomidory z cebulką i bazylią (80g)

Woda z pomarańczą (200ml)

   
   

E-kalorie:

680,2

B:25,5g

T:27,1g

W:85,4g

Zupa:

E-kalorie:

130,8

B:9,2g

T:3,6g

W:15,8g

Drugie danie:

E-kalorie:

455,0

B:15,9g

T:23,3g

W:45,8g

Napój:

E-kalorie:

94,4

B:0,4g

T:0,2g

W:23,8g

07.02.2023r.

Wtorek

 

 

 

 

 

Zupa zacierkowa na wywarze z warzyw(seler, por, marchew) i porcji kulinarnej (200ml) (1,9*)

Ziemniaki z koperkiem (120g)

Kotlet mielony wieprzowy- pieczony (110g) (1,3*)

Buraczki na gorąco(1,7*) (90g)

Kompot jabłkowy (200ml)

E-kalorie:

703,2

B:36,3g

T:11,4g

W:107,5g

Zupa:

E-kalorie:

146,0

B:8,2g

T:5,2g

W:14,0g

Drugie danie:

E-kalorie:

293,2

B:18,2g

T:10,8g

W:29,1g

Napój,

owoc:

E-kalorie:

264,0

B:1,8g

T:0,6g

W:64,4g

08.02.2023r.

Środa

 

 

 

 

 

 

Zupa grochowa na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i majerankiem (200g) (1,9*)

Kopytka ziemniaczane z cebulką i masełko220g) (1,7*)

Surówka z kapusty pekińskiej,marchwi,jabłka ,szczypiorek z oliwą 80g.

Kompot malinowy słodzony miodem(4g) 200ml.

E-kalorie:

519,9

B:25,8g

T:20,6g

W:54,2g

Zupa:

E-kalorie:

93,0

B:3,5g

T:7,0g

W:3,4g

Drugie danie:

E-kalorie:

334,9

B:22,3g

T:13,6g

W:28,8g

Napój:

E-kalorie:

92,0

B:0,0g

T:0,0g

W:22,0g

09.02.2023r.

Czwartek

Zupa ogórkowa na wywarze z warzyw( seler, pietruszki, marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i śmietaną (200ml) (1,7,9*)

Kasza bulgur (120g) (1*)

Gulasz węgierski(szynka wieprzowa, marchew, cebula, papryka, cukinia) (150g) (1,9*)

Soczek owocowy 100% bez cukru (200ml)

E-kalorie:

689,8

B:27,7g

T:27,4g

W:84,6g

Zupa

E-kalorie:

94,6

B:4,5g

T:4,4g

W:10,0g

Drugie danie:

E-kalorie:

462,6

B:22,8g

T:22,8g

W:41,9g

Napój:

E-kalorie:

132,6

B:0,4g

T:0,2g

W:32,7g

10.02.2023r

Piątek

 

 

Zupa koperkowa z kluseczkami na wywarze z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej (200ml), zabielana  śmietaną (1,7,9*)

Ziemniaki z koperkiem (80g)

Ryba Miruna-porcja (100g)

(1,3,7*)

Surówka z kapusty białej,marchwi,  cebuli, jabłka z oliwą (80g)

Kompot porzeczkowy, słodzony miodem(4g)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber, kmin rzymski, lubczyk.

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!!! 

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy

 

A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:

   

 

 

   

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

 

 

sp

wolontariat1

prz 

biblioteka.jpg     

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME