Stołówka szkolna

W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.

Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.

 

Pracownicy stołówki szkolnej:

Intendent:

Elżbieta Wiczuk

Kucharki:

Teresa Perchuć, Anna Żwiruk, Magdalena Kuflowska (urlop), Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty

 

KOSZTY POSIŁKÓW

---------------------------------

oddziały przedszkolne

śniadanie - 2,50 zł

obiad (zupa+drugie danie) - 4,00 zł

podwieczorek - 2,50 zł

razem stawka dzienna - 9,00 zł

----------------------------------

szkoła podstawowa

obiad (drugie danie+kompot) - 4,00 zł 

razem stawka dzienna - 4,00 zł

 

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.

Jadłospis

na okres od 28.09.2020r.   do 09.10.2020r.

  Obiad

28 września 2020r.

poniedziałek

Ryż brązowy 120 - 150 g., potrawka z udek drobiowych  z marchwią, pietruszką, selerem i porem z dodatkiem śmietany i musztardy 100 g., czerwone pomidory z cebulką 80 g.;

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Alergeny 7,9 *

29 września

2020 r.

wtorek

Ziemniaki z koperkiem 120 -150g., pieczone zraziki z mięsa wieprzowego z marchwią 100g., buraczki zasmażane 80g;

Woda z cytryną 200ml.

Alergeny 1 *

30 września

2020 r.

środa

Pierogi z słodkim serem 80-100 g. i śmietaną  50 g.;

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200 ml.

Owoc sezonowy – gruszka.

Alergeny 1,3,7 *

1 października

2020 r.

czwartek

Kasza jęczmienna pęczak 120-150g., kolorowy kociołek (mięso wieprzowe w kawałkach duszone w warzywach – seler, por, kalafior, brokuł, marchew) 100g., ogórek kwaszony 80g.

Woda z pomarańczą 200ml.

Alergeny 9 *

2 października

2020 r.

piątek

Puree ziemniaczane 120-150g., kotlet rybny, smażony 100g., surówka z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli  i jabłka z odrobiną oliwy 80g.

Kompot truskawkowy 200ml.

Alergeny 1,3,4,9 *

5 października 2020r.

poniedziałek

Makaron świderki z twarogiem  120 – 150 g., jogurt z kawałkami owoców 150 g.;

Owoc sezonowy – jabłko;

Kompot wiśniowy  słodzony miodem 200ml.

Alergeny 1,7*

6 października

2020 r.

wtorek

Kasza gryczana 120-150g., filet drobiowy pieczony z marchwią i porem 100g., mizeria z ogórka zielonego z jogurtem  naturalnym 80g;

Woda z cytryną 200ml.

Alergeny 7*

7 października 2020r.

środa

Pierogi ruskie 120-150g., surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka z dodatkiem oliwy 80g.,

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Alergeny 1,3,7 *

8 października 2020r.

czwartek

Ziemniaki gotowane 120 - 150g., ryba – dorsz w cieście naleśnikowym 100g., sałatka z ogórka kwaszonego, marchwi, cebuli z dodatkiem oliwy 80g.;

Woda z pomarańczą 200ml.

Alergeny 1,3,4,7 *

9 października

2020 r.

piątek

Ziemniaki z koperkiem 120 – 150 g., jajko w sosie tatarskim ( z ogórkiem konserwowym, papryką i szczypiorem) 100g;

Kompot truskawkowy słodzony miodem 200 ml.

Alergeny 1,3,7 *

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

  

A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:

   

 

 

   

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME