Stołówka szkolna

W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.

Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.

 

Pracownicy stołówki szkolnej:

Intendent:

Elżbieta Wiczuk - tel: 83 378 20 06 wew. 3

Kucharki:

Magdalena Kuflowska, Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty, Irena Malicka, Barbara Kieruczenko

 

KOSZTY POSIŁKÓW

---------------------------------

oddziały przedszkolne

śniadanie - 2,50 zł

obiad (zupa+drugie danie) - 4,00 zł

podwieczorek - 2,50 zł

razem stawka dzienna - 9,00 zł

----------------------------------

szkoła podstawowa

obiad (drugie danie+kompot) - 4,00 zł 

razem stawka dzienna - 4,00 zł

Wpłaty za wyżywienie i czesne.

W roku szkolnym 2020/2021 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):

Szkoła Podstawowa w Wisznicach

14  8055  0006  0007  8214  2000  0001

W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.

Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:

- Szkoła Podstawowa:

u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,

- Przedszkole:

zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.

W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.

Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!

 

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

na okres od 13.09.2021r.   do 24.09.2021r.

                                                Oddziały Przedszkolne i Szkoła Podstawowa

(Szkoły Podstawowej dotyczy tylko drugie danie)

  Śniadanie Obiad Podwieczorek

13 wrzesień

2021r.

poniedziałek

Zupa mleczna-płatki jaglane na mleku 2% 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnem słonecznika, wędliną drobiową, masłem i papryką czerwoną 50g,

Zupa z jajkiem na wywarze z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami, zabielana śmietaną 18%  200ml;

Makaron z serem twarogiem 100-150 g., jogurt jogobella z owocami 150 g.

Owoc banan

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Kulki kukurydziane na mleku 2%- 200ml.Owoce suszone-orzechy ,rodzynki,żurawina 30g.

Alergeny 1,7 * 1,3,7,9 * 1,7*

14  wrzesień

2021 r.

wtorek

  Mleko 2%   200ml.;Bułka wrocławska z masłem i dżemem truskawkowym 60g

Zupa pomidorowa z ryżem na  bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml.;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., kotlet z mięsa drobiowego 80g mizeria z ogórka zielonego i szczypiorku z jogurtem naturalnym 50g;

Woda z cytryną  200ml;

Talerz z owocami:banany,śliwka ,jabłka,gruszka 
Alergeny 1,7,* 1,3,7,9 *  

15 wrzesień

2021r.

środa

Herbata z cytryną 200 ml., 

Pieczywo zwykłe i mieszane z masłem, parówki z szynki, 50g Ogórek zielony krojony w słupki rzodkiewka;

Sos pomidorowy;

Deser mleczny -  55 g.

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z majerankiem,czosnkiem 200ml.;

Kopytka  z masełkiem i bułką tartą 100-120g., surówka z marchwi,cebuli i jabłka, z jogurtem naturalnym 50 g.

Kompot wiśniowy miodem 200ml.

Kisiel z jabłkiem 200 ml.

Biszkopty 20g.

Alergeny 1,7,* 1,3,7,9 * 1,7*

16 wrzesień

2021 r.

czwartek

Zupa mleczna –zacierka-200ml

Pieczywo mieszane z masłem i serkiem ziołowym,papryka

Herbata  owocowa 200ml.

Zupa jarzynowa na bulionie z warzyw z marchw,seler,por,brukselki,fasolki szparagowej i porcji rosołowej z natką pietruszki zabielana śmietaną 18% 200ml.

Kasza gryczana 80-100g.

Pulpet w sosie własnym80-100g

Pomidory z cebulką 50g.

Kompot śliwkowy 200ml.

Budyń 200ml.
Alergeny 1,7,* 1,7,9,3* 7*

17 wrzesień

2021 r.

piątek

Kawa inka na  mleku 2 % 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego  i razowego, z masłem, z pastą z tuńczyka ze  szczypiorkiem,ogórkiem konserwowym w plastrach

Zupa  barszcz czerwony na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z majerankiem,czosnkiem zabielana śmietaną 18 % 200ml;

Ziemnaki młode z koperkiem 100 -120g

Jajko w sosie tatarskim na bazie jogurtu naturalnego 100g-120g

Owoc- śliwki

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml

Batonik zbożowy – sante25g

Jabłko

Alergeny 1,4,7* 1,3,7,9 * 1,*

20 wrzesień

2021r.

poniedziałek

Kakao na mleku 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika z masłem, schabem pieczony w ziołach z sałatą i pomidorem

Zupa kalafiorowa na  bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z natką pietruszki zabielana śmietaną 18 % 200ml;

Ryż  na sypko 80- 100 g.;

Sos słodko-kwaśnyfilet dobiowy,marchew,cebula,kukurydza,ananas)

Kompot truskawkowy 200 ml.

Jogurt z owocami 200ml..
Alergeny 1,7* 1, ,7,9 * 7,*

21 wrzesień

2021 r.

wtorek

Mleko 200ml.;

Bułeczka kajzerka z masłem , miodem

Owoc- kiwi

Zupa zacierkowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;

Ziemnaki z koperkiem 80-100g.,zrazy z mięsa wieprzowo-drobiowego- pieczone80g.;buraczki na gorąco 50g. 

Kompot malinowy 200 ml.

Kasza manna z  sokiem malinowym i żurawiną na mleku 2 % 200ml,
Alergeny 1,7 * 1 ,3, 9,7* 1,7*

22 wrzesień

2021r.

środa

Zupa mleczna –płatki kukurydziane na mleku  2%  200 ml.;orzechy

Pieczywo mieszane  z masłem i pasztetem drobiowym,i pomidorem

Zupa ogórkowa  z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18 %  200ml.;

Pierogi z serem twarogiem100-120g., bita śmietana 50 g.,

Owoce-brzoskwinie

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

Kompot owocowy 200 ml.,

Bułeczka z cynamonem

Alergeny 1,7,8* 1,3,7,9 * 1,*

23 wrzesień

2021 r.

czwartek

Kawa inka na mleku 2%  200ml.;

Pieczywo zwykłe i razowe, z masłem, ser żółty w plastrach,sałata,rzodkiewka

Zupa brokułowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami 200ml;

Kasza bulgur  80 – 100g., gulasz z mięsa wieprzowego 80g., sałatka z ogórków kiszonych ,marchwi,cebuli z odrobiną oleju50 g.;

Kompot wiśniowy 200 ml.

Koktajl owocowy na bazie jogurtu typu greckiego 200 ml.;

Alergeny 1,7* 1, 3,7,9 * 7,*

24 wrzesień

2021 r.

piątek

Zupa mleczna –płatki owsiane 200ml.;

Pieczywo z siemieniem lnianym z masłem i pastą z jajka ze szczypiorkiem z ogórkiem konserwowym

Herbata owocowa 200ml.

Owoc - banany

Zupa zacierkowa, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  zabielany śmietaną 18% 200ml;

Ziemniaki 80-100g.,porcja ryby panierowanej80g-100g Surówka z marchwi,jabłka,kapusty kiszonej z oliwa  50 g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Serek homogenizowany 120g.
Alergeny 1,7* 1,3,4,7,9 * 7*

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

   

A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:

   

 

 

   

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME