Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

Na okres od 30.01.2022 r. do 10.02.2023r.

Przedszkole

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

 E-kalorie: 330,1

B:14,4g

T:9,9g

W:46,9g

Kanapki:

 E-kalorie: 198,0

B:9,3g

T:6,1g

W:27,2g

Zupa mleczna:

 E-kalorie: 119,8

B:4,9g

T:3,8g

W:16,7g

Napój:

 E-kalorie: 12,3

B:0,2g

T:0,0g

W:2,9g

30.01.2023r.

Poniedziałek

 

 

 

 

Kanapki

(60g pieczywo) z masłem(5g), szynką wędzoną(60g),

Sałatą(5g) i ogórkiem kiszonym(30 g)(1,7,10*)

Zupa mleczna-kasza manna(200ml)

(1,7*)

Herbata zielona liściasta z miodem(4g)(200ml)

E-kalorie: 365,5

B:15,6g

T:15,1g

W:44,6g

Zupa:

E-kalorie:

147,8

B:5,1g

T:8,1g

W:14,7g

Drugie danie:

E-kalorie:

180,1

B:10,1g

T:12,6g

W:20,7g

Napój, owoc:

E-kalorie:

37,6

B:0,4g

T:0,2g

W:9,2g

30.01.2023r.

Poniedziałek

 

 

 

 

Zupa brokułowa z ziemniakami na bulionie z warzyw i porcji kulinarnej 200ml(7,9*)

Makaron spaghetti z sosem bolonez(szynka wieprzowa, papryka, marchew, seler, ser żółty) (150 g) (1,9)*

Kompot truskawkowy słodzone miodem(4g) 200 ml)

Owoc-mandarynki-50g

 

 

E-kalorie: 270,2

B:9,9g

T:10,3g

W:35,1g

Bułka drożdżowa z jabłkiem-własny wyrób

(60g)

(1,3,7,9*)

Mleko(200ml)(7*)

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

 E-kalorie:

546,1

B:22,4g

T:22,5g

W:63,1g

Pieczywo z dodatkami:

E-kalorie:

323,8

B:15,4g

T:16,3g

W:27,6g

Napój, owoc:

E-kalorie:

222,3

B:7,0g

T:6,2g

W:35,5g

31.01.2023r.

Wtorek

 

 

 

Pieczywo orkiszowe(60g)

z masłem(5g) i serem żółtym w plastrach(30g), papryką czerwoną(30g)

Owoc-banany 1 szt.(120g)

Kawa inka na mleku(200ml)

(1,7*)

E-kalorie:

578,6

B:28,2g

T:25,0g

W:64,7g

Zupa:

E-kalorie:

80,4

B:2,7g

T:2,0g

W:13,7g

Drugie danie:

E-kalorie:

412,2

B:24,3g

T:22,0g

W:31,4g

Napój:

E-kalorie:

86,0

B:1,2g

T:1,0g

W:19,6g

31.01.2023r.

Wtorek

 

 

 

 

 

Zupa krupnik na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji kulinarnej z natką pietruszki(200ml) (1,9*)

Ziemniaki z koperkiem(80g)

Kotlet schabowy(100g)(1,3,7*)

Marchewka z groszkiem zielonym(80g) (1,7)

Soczek pomarańczowy 100%(200ml)

E-kalorie:

310,1

B:11,9g

T:16,7g

W:27,5g

Płatki kukurydziane na mleku(200ml)

(1,7*)

Owoce suszone-żurawina, rodzynki,orzechy włoskie(30g)(8*)

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

 E-kalorie: 400,0

B:20,1g

T:11,5g

W:58g

Kanapki:

 E-kalorie: 205,0

B:13,0g

T:5,2g

W:28,8g

Zupa mleczna:

 E-kalorie: 149,0

B:6,7g

T:5,9g

W:17,9g

Napój:

 E-kalorie: 46,0

B:0,4g

T:0,4g

W:11,3g

01.02.20223.

Środa

 

 

 

 

Kanapki

Z pieczywa razowego i żytniego(60g)

z masłem,(5g)

polędwicą drobiową(50g)(1,7,10*)

Sałata zielona(5g)

Pomidor(30g)

Płatki jęczmienne na mleku(200ml) (1,7*)

Herbata owocowa(200ml)

Owoc-jabłko 1 szt-100g

E-kalorie

583,0

B:17,6g

T:13,6g

W:96,1g

Zupa

E-kalorie

130,8

B:9,2g

T:3,6g

W:15,8g

Drugie danie:

E-kalorie

319,5

B:8,0g

T:9,8g

W:46,7g

Napój:

E-kalorie

132,6

B:0,4g

T:0,2g

W:32,4g

01.02.2023r.

Środa

 

 

 

 

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i brukselką, ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew ,seler, por) i porcji rosołowej(200ml) (1,9*)

Pyzy z mięsem i masłem(150g) (1,3,7*)

 Surówka z marchwi, jabłka, cebuli,orzechy z jogurtem naturalnym (80g) (7,5*)

Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200 ml)

E-kalorie:

190,7

B:7,7g

T:3,4g

W:23,3g

Koktajl truskawkowy

na bazie jogurtu naturalnego

(200ml) (7*)

-własny wyrób

Biszkopty bezglutenowe

(15g)

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

E-kalorie:

376,3

B:12,2g

T:11,2g

W:59,3g

Pieczywo z dodatakmi:

E-kalorie:

233,2

B:5,2g

T:4,7g

W:44,6g

Napój, owoc:

E-kalorie:

143,1

B:7,0g

T:6,5g

W:14,7g

02.02.2023r.

Czwartek

Bułeczka grahamka(60g)

z masłem(5g)

Dżemem niskosłodzonym-powidła śliwkowe(30g)(1,7*)

Owoce-pomarańcze(50g)

Mleko(200ml)

(1,7*)

E-kalorie:

427,1

B:23,1g

T:21,1g

W:37,1g

Zupa:

E-kalorie:

57,5

B:1,8g

T:2,3g

W:5,9g

Drugie danie:

E-kalorie:

285,9

B:16,1g

T:15,7g

W:22,4g

Napój, owoc:

E-kalorie:

83,7

B:5,2g

T:3,1g

W:8,8g

02.02.2023r.

Czwartek

 

 

 

 

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na bulionie warzywnym(seler, por, marchew, cebula) i porcji rosołowej (200ml) (7,9*).

Kasza gryczana(80g)(1*)

Gulasz z szynki wieprzowej(marchew,seler,cebula) (100g)

Sałatka z ogórków kiszonych, marchwi, cebuli z oliwą(80g)

Kefir- 1szt(150g) (7*)

Woda z cytryną(200ml)

E-kalorie:

93,7

B:1,0g

T:0,5g

W:22,9g

Talerz z owocami-gruszka,jabłko,banany,mandarynki(150g)

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

E-kalorie:

474,3

B:19,5g

T:10,9g

W:73,6g

Pieczywo z dodatkami

E-kalorie:

236,3

B:12,5g

T:6,5g

W:31,3g

Napój,

owoc

E-kalorie:

238

B:7,0g

T:4,4g

W:42,3g

03.02.2023r.

Piątek

 

 

 

 

Pieczywo pszenno-żytnie(60g)

z masłem(5g)

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką(80g)(1,7*)

Kakao na mleku(200ml)(1,7*)

Owoce- pomarańcze 30g)

E-kalorie:

415,2

B:20,0g

T:13,2g

W:56,4g

Zupa:

E-kalorie:

87,3

B:2,9g

T:3,3g

W:7,1g

Drugie danie:

E-kalorie:

223,9

B:16,7g

T:3,8g

W:23,1g

Napój:

E-kalorie:

104

B:0,4g

T:0,2g

W:26,2g

03.02.202r.

Piątek

 

 

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem, na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej ze śmietaną(200ml)(7,9*)

Ziemniaki z koperkiem(80g)

Ryba Sandacz pieczona w panierce ziołowej(90g) (4*)

Surówka z kapusty kiszonej, papryki, cebuli, jabłka z oliwą (80g)

Kompot wieloowocowy słodzony miodem(4g) (200ml)

E-kalorie:

264,4

B:8,3g

T:4,5g

W:48,9g

Danio (140g) (7*) Owoc-banan 150g

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

E-kalorie:

566,6

B:18,6g

T:27,5g

W:59,0g

Pieczywo z dodatkami

E-kalorie:

357,5

B:10,0g

T:20,9g

W:30,3g

Zupa mleczna

E-kalorie:

182,4

B:8,1g

T:6,4g

W:22,4g

Napój,

owoc

E-kalorie:

26,7

B:0,5g

T:0,2g

W:6,3g

06.02.2023r.

Poniedziałek

 

 

 

 

 

Pieczywo orkiszowe (60g) z masłem(5g) pasztetem sojowym(50g) (1,6,7*)

papryka czerwona (30g)

Zupa mleczna płatki jaglane (200ml) (1,7*)

Herbata z cytryną (200ml)

Owoc-jabłko (50g)

E-kalorie:

445,7

B:18,2g

T:20,2g

W:49,8g

Zupa:

E-kalorie:

125,8

B:4,3g

T:2,9g

W:21,4g

Drugie danie:

E-kalorie:

311,5

B:13,7g

T:17,3g

W:26,4g

Napój:

E-kalorie:

8,4

B:0,2g

T:0,0g

W:2,0g

06.02.2023r.

Poniedziałek

Rosół z makaronem na wywarze z marchwi, selera, pora i kurczaka (200ml)

(1,9*)

Ryż brązowy (80g)

Potrawka z mięsa drobiowego (90g) (1,7,9,10*). Pomidory z cebulką i bazylią (80g)

Woda z pomarańczą (200ml)

E-kalorie:

352,6

B:14,0g

T:14,4g

W:41,0g

Suszone owoce- żurawina, orzechy, daktyle(30g)

Herbatniki mini(30g) (1*)

Maślanka (200ml) (7*)

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

E-kalorie:

448,9

B:13,4g

T:12,9g

W:68,3g

Pieczywo z dodatkami

E-kalorie:

239,5

B:5,2g

T:5,8g

W:40,8g

Napój,

mus

E-kalorie:

209,4

B:8,2g

T:7,1g

W:27,5g

07.02.2023r.

Wtorek

 

 

 

 

Bułka kajzerka (60g) z masłem (10g) i miodem (10g) (1,7*)

Mleko 200 ml (7*)

Mus owocowy(115)

E-kalorie:

615,1

B:23,6g

T:24,9g

W:75,7g

Zupa:

E-kalorie:

130,8

B:9,2g

T:3,6g

W:15,8g

Drugie danie:

E-kalorie:

389,9

B:14,0g

T:21,1g

W:36,1g

Napój:

E-kalorie:

94,4

B:0,4g

T:0,2g

W:23,8g

07.02.2023r.

Wtorek

 

 

 

 

Zupa zacierkowa na wywarze z warzyw(seler, por, marchew) i porcji kulinarnej (200ml) (1,9*)

Ziemniaki z koperkiem (80g)

Kotlet mielony wieprzowy- pieczony (100g) (1,3*)

Buraczki na gorąco(1,7*) (80g)

Kompot jabłkowy (200ml)

E-kalorie:

161,7

B:7,0g

T:4,1g

W:24,9g

Budyń na mleku 2% (200ml)

owoc kiwi (60g)

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

E-kalorie:

522,2

B:13,6g

T:32,7g

W:44,3g

Pieczywo z dodatkami

E-kalorie:

356,0

B:9,4g

T:23,8g

W:27,3g

Napój, deser mleczny

E-kalorie:

166,2

B:4,2g

T:8,9g

W:17,0g

08.02.2023r.

Środa

 

 

 

 

Chleb z kaszą jaglaną (60g)

z masłem (5g)

(1,7*)

Parówki z szynki 99% (60g) (10*)

Pomidory koktajlowe(20g)

Herbata z sokiem malinowym (sok 3g) (200ml)

Jogurt Jogobella owocowy (120g) (7*)

 

E-kalorie:

612,0

B:26,3g

T:9,4g

W:101,4g

Zupa:

E-kalorie:

146,0

B:8,2g

T:5,2g

W:14,0g

Drugie danie:

E-kalorie:

202,0

B:16,3g

T:3,6g

W:23,0g

Napój,

owoc:

E-kalorie:

264,0

B:1,8g

T:0,6g

W:64,4g

08.02.2023r.

Środa

 

 

 

 

Zupa grochowa na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i majerankiem (200g) (1,9*)

Kopytka ziemniaczane z cebulką i masełkiem(150g) (1,7*)

Surówka z kapusty pekińskiej ,marchwi,jabłka ,szczypiorku z oliwą (80g)

Kompot malinowy słodzony miodem(4g)

Owoc-banan 150g

E-kalorie:

172,1

B:4,7g

T:3,6g

W:30,5g

Kasza manna na mleku z sokiem owocowym (200ml)

(1,7*)

Owoc-winogrono różowe(40g)

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

E-kalorie:

486,4

B:26,3g

T:18,7g

W:52,6g

Pieczywo z dodatkami:

E-kalorie:

293,8

B:13,6g

T:17,8g

W:28g

Zupa mleczna:

E-kalorie:

177,4

B:8g

T:7,1g

W:21,1g

Napój, owoc:

E-kalorie:

15,2

B:0,5g

T:0,0g

W:3,5g

09.02.2023r.

Czwartek

 

Kanapki z pieczywa(60g) mieszanego z masłem (5g), pastą z tuńczyka, szczypiorku i jajka(50g) i rzodkiewką(30g) (1,3,4,7*)

Zupa mleczna-płatki owsiane(200ml) (1,7*)

Herbata z cytryną (200ml)

Owoc-figa suszona (30g)

E-kalorie:

430,9

B:17,6g

T:18,9g

W:44,8g

Zupa:

E-kalorie:

93,0

B:3,5g

T:7,0g

W:3,4g

Drugie danie:

E-kalorie:

245,9

B:14,1g

T:11,9g

W:19,4g

Napój:

E-kalorie:

92,0

B:0,0g

T:0,0g

W:22,0g

09.02.2023r.

Czwartek

Zupa ogórkowa na wywarze z warzyw( seler, pietruszki, marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i śmietaną (200ml) (1,7,9*)

Kasza bulgur (80g) (1*)

Gulasz węgierski(szynka wieprzowa, marchew, cebula, papryka, cukinia) (100g) (1,9*)

Soczek owocowy 100% bez cukru (200ml)

E-kalorie:

84,7

B:1,7g

T:0,2g

W:21,2g

Kisiel z jabłkiem (200ml)

Wafle ryżowe

(20g)

Wartość

 odżywcza:

Śniadanie

Wartość

odżywcza:

Obiad

Wartość odżywcza:

Podwieczorek

E-kalorie:

458,9

B:16,4g

T:13,5g

W:71,8g

Pieczywo z dodatkami

E-kalorie:

230,0

B:9,3g

T:8,8g

W:31,3g

Napój, owoc

E-kalorie:

229,1

B:7,1g

T:4,7g

W:40,5g

10.02,2023r

Piątek

 

 

Pieczywo żytnie z nasionami lnu (60g) z masłem (5g), pastą z jajka ze szczypiorkiem (60g) i papryką (30g) (1,3,7*)

Kakao na mleku (200ml) (1,7)

Owoc jabłko- 1 sztuka (150g)

E-kalorie:

622,0

B:25,0g

T:24,8g

W:75,8g

Zupa

E-kalorie:

94,6

B:4,5g

T:4,4g

W:10,0g

Drugie danie:

E-kalorie:

394,8

B:20,1g

T:20,2g

W:33,1g

Napój:

E-kalorie:

132,6

B:0,4g

T:0,2g

W:32,7g

10.02.2023r

Piątek

Zupa koperkowa z kluseczkami na wywarze z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej (200ml), zabielana  śmietaną (1,7,9*)

Ziemniaki z koperkiem (80g)

Ryba Miruna-porcja (100g)

(1,3,7*)

Surówka z kapusty białej,marchwi,  cebuli, jabłka z oliwą (80g)

Kompot porzeczkowy, słodzony miodem(4g)

E-kalorie:

288,3

B:6,7g

T:9,8g

W:44,6g

Jogurt pitny (120g) (7*)

Chrupki kukurydziane (30g)

Owoc gruszki(50g)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber, kmin rzymski, lubczyk.

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!!!

 

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy

 

sp

wolontariat1

prz 

biblioteka.jpg     

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME