Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.

 

Jadłospis

na okres od 14.09.2020r.   do 25.09.2020r.

  Śniadanie Obiad Podwieczorek

14 września 2020r.

poniedziałek

Zupa mleczna: płatki jaglane na mleku 2% z dodatkiem bakalii i orzechów   200ml.; 

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem, pieczonym schabem w plastrach i kawałkami pomidora; 

Herbata truskawkowa 200ml. 

Zupa koperkowa z ziemniakami na bulionie                               z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  200ml;

Makaron spaghetti al dente 80-100g., sos pomidorowy                            z mięsem wieprzowym, cebulką, marchwią i papryką                 z dodatkiem żółtego sera 80g.,

Owoc sezonowy – jabłko;

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

Paluszki ptysiowe;

Serek homogenizowany 150g.

Alergeny 1,7,8* 1,7,9 * 1,7*

15 września

2020 r.

wtorek

Mleko 2 % 200ml.;

Kanapki z bułki kajzerki i masła, z dżemem porzeczkowym;

Owoc – ½ banana.

Zupa grochowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z dodatkiem czosnku  200ml.;

Ziemniaki gotowane 80-100g., filet drobiowy pieczony w sosie z marchwi, selera, pora i cebuli 80g., pomidory z cebulą i bazylią 50g;

Woda z cytryną 200ml.

Mus jabłkowy 100% owocowy;

herbatniki.

Alergeny 1,7,* 1,9 * 1*

16 września

2020 r.

środa

Kawa inka na mleku 2% 200ml;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem, pasztetem drobiowym pieczonym i ogórkiem zielonym w plastrach.

Zupa jarzynowa  z ziemniakami, selerem, porem, marchwią, brukselką, kalafiorem i brokułem na wywarze z porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  200ml;

Knedle z białym serem okraszone cebulką podsmażoną na maśle 80-100 g., surówka z kapusty białej, marchwi, szczypioru, jabłka i zielonego ogórka z dodatkiem jogurtu naturalnego  50 g;

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200 ml.

Kasza manna na mleku 2 % z sokiem truskawkowym 200ml;

Owoc – ½ gruszki.

Alergeny 1,7,* 1,3,7,9 * 1,7*

17 września

2020 r.

czwartek

Zupa mleczna - zacierka na mleku 2 % 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem, pastą z twarogu i szczypiorku z rzodkiewką pokrojoną w ćwiartki;

Herbata owocowa

Zupa pieczarkowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  200ml;

Kasza bulgur 80-100g., gulasz z mięsa wieprzowego, cebuli, marchwi i selera 80g., surówka z ogórka kiszonego i marchwi 50g.

Woda z pomarańczą 200ml.

Kakao na mleku 2 % 200ml.;

Drożdżówka z jabłkiem i cynamonem.

Alergeny 1,7,* 7,9 * 1,7*

18 września

2020 r.

piątek

Kakao na mleku 2 % 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem, jajkiem gotowanym i papryką w kawałkach;

Zupa pomidorowa z białym ryżem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  200ml;

Puree ziemniaczane 80-100g., ryba smażona panierowana w bułce tartej 80g., surówka z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli i jabłka z odrobiną oliwy 50g.

Kompot truskawkowy 200ml.

Deser mleczny 115g;

½ banana.

Alergeny 1,3,7,* 1,3,4,7,9 * 7*

21 września 2020r.

poniedziałek

Zupa mleczna: płatki ryżowe na mleku 2%  z rodzynkami i żurawiną i z orzechami 200 ml.; 

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem, polędwicą w ziołach i pomidorem żółtym w plastrach; 

Herbata czarna z cytryną 200ml. 

Zupa brokułowa  na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  200ml;

Zapiekanka makaronowa ( świderki) z kawałkami mięsa drobiowego, pieczarkami z dodatkiem sera żółtego  100 - 120g., sos pomidorowy 50g.;

Owoc sezonowy – śliwka;

Kompot wieloowocowy  słodzony miodem 200ml.

Naleśniki z musem jabłkowym                           i cynamonem;

Kompot owocowy 200 ml.

Alergeny 1,7,8,* 1,7,9 * 1,3,7*

22 września

2020 r.

wtorek

Mleko 2 % 200ml.;

Bułki z ziarnami sezamu,               z masłem i miodem naturalnym;

Owoc – winogrona czerwone.

Zupa zacierkowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej   200ml.;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., kotlet drobiowy smażony 80g., marchewka z groszkiem zielonym 50g;

Woda z cytryną 200ml.

Płatki czekoladowe na mleku 2% 200g.
Alergeny 1,7,11 * 1,3,9 * 1,7*

23 września 2020r.

środa

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem, parówka na gorąco, sos pomidorowy, ogórek zielony pokrojony w słupki;

Herbata owocowa 200ml.;

Deser mleczny czekoladowy 50g.

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej  200ml;

Kluski śląskie 80-100g., surówka z czerwonej kapusty, marchwi, cebuli z dodatkiem oliwy 50g.,

Kompot truskawkowy słodzony miodem 200ml.

Racuszki drożdżowe z jabłkiem;

Kakao na mleku 2% 200ml.

Alergeny 1,7 * 1,3,6,7,9 * 1,3,7*

24 września 2020r.

czwartek

Kakao na mleku 2%  200 ml.; 

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem, serkiem ziołowym i rzodkiewką w plastrach. 

Zupa rosół z makaronem nitki na bulionie                               z warzyw(marchew, seler, por) i udek 200ml;

Ziemniaki gotowane 80 - 100g., pulpet pieczony wieprzowo – drobiowy w sosie pomidorowym z marchewką 50g., mizeria z ogórka zielonego i szczypioru z jogurtem naturalnym 50g.;

Woda z pomarańczą 200ml.

Owoc brzoskwinia
Alergeny 1,7,* 1,3,7,9 * -

25 września

2020 r.

piątek

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego, z pastą makreli wędzonej i papryką;

Herbata z cytryną  200ml;

Jogurt owocowy 50g.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i kalafiorem mrożonym  na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;

Łazanki z makaronem kokardki, kapustą kiszoną i pieczarkami 100 - 120g.;

Owoc sezonowy – gruszka;

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200 ml;

Jogurt naturalny 100g                            

z suszonymi owocami ( morele, rodzynki, żurawina, jabłko )

Alergeny 1,4,7* 1 ,9 * 7*

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty               z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME