Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez
intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.
Jadłospis
Na okres od 30.01.2022 r. do 10.02.2023r.
Przedszkole
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 330,1 B:14,4g T:9,9g W:46,9g Kanapki: E-kalorie: 198,0 B:9,3g T:6,1g W:27,2g Zupa mleczna: E-kalorie: 119,8 B:4,9g T:3,8g W:16,7g Napój: E-kalorie: 12,3 B:0,2g T:0,0g W:2,9g |
30.01.2023r. Poniedziałek
Kanapki (60g pieczywo) z masłem(5g), szynką wędzoną(60g), Sałatą(5g) i ogórkiem kiszonym(30 g)(1,7,10*) Zupa mleczna-kasza manna(200ml) (1,7*) Herbata zielona liściasta z miodem(4g)(200ml) |
E-kalorie: 365,5 B:15,6g T:15,1g W:44,6g Zupa: E-kalorie: 147,8 B:5,1g T:8,1g W:14,7g Drugie danie: E-kalorie: 180,1 B:10,1g T:12,6g W:20,7g Napój, owoc: E-kalorie: 37,6 B:0,4g T:0,2g W:9,2g |
30.01.2023r. Poniedziałek
Zupa brokułowa z ziemniakami na bulionie z warzyw i porcji kulinarnej 200ml(7,9*) Makaron spaghetti z sosem bolonez(szynka wieprzowa, papryka, marchew, seler, ser żółty) (150 g) (1,9)* Kompot truskawkowy słodzone miodem(4g) 200 ml) Owoc-mandarynki-50g
|
E-kalorie: 270,2 B:9,9g T:10,3g W:35,1g |
Bułka drożdżowa z jabłkiem-własny wyrób (60g) (1,3,7,9*) Mleko(200ml)(7*) |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 546,1 B:22,4g T:22,5g W:63,1g Pieczywo z dodatkami: E-kalorie: 323,8 B:15,4g T:16,3g W:27,6g Napój, owoc: E-kalorie: 222,3 B:7,0g T:6,2g W:35,5g |
31.01.2023r. Wtorek
Pieczywo orkiszowe(60g) z masłem(5g) i serem żółtym w plastrach(30g), papryką czerwoną(30g) Owoc-banany 1 szt.(120g) Kawa inka na mleku(200ml) (1,7*) |
E-kalorie: 578,6 B:28,2g T:25,0g W:64,7g Zupa: E-kalorie: 80,4 B:2,7g T:2,0g W:13,7g Drugie danie: E-kalorie: 412,2 B:24,3g T:22,0g W:31,4g Napój: E-kalorie: 86,0 B:1,2g T:1,0g W:19,6g |
31.01.2023r. Wtorek
Zupa krupnik na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji kulinarnej z natką pietruszki(200ml) (1,9*) Ziemniaki z koperkiem(80g) Kotlet schabowy(100g)(1,3,7*) Marchewka z groszkiem zielonym(80g) (1,7) Soczek pomarańczowy 100%(200ml) |
E-kalorie: 310,1 B:11,9g T:16,7g W:27,5g |
Płatki kukurydziane na mleku(200ml) (1,7*) Owoce suszone-żurawina, rodzynki,orzechy włoskie(30g)(8*) |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 400,0 B:20,1g T:11,5g W:58g Kanapki: E-kalorie: 205,0 B:13,0g T:5,2g W:28,8g Zupa mleczna: E-kalorie: 149,0 B:6,7g T:5,9g W:17,9g Napój: E-kalorie: 46,0 B:0,4g T:0,4g W:11,3g |
01.02.20223. Środa
Kanapki Z pieczywa razowego i żytniego(60g) z masłem,(5g) polędwicą drobiową(50g)(1,7,10*) Sałata zielona(5g) Pomidor(30g) Płatki jęczmienne na mleku(200ml) (1,7*) Herbata owocowa(200ml) Owoc-jabłko 1 szt-100g |
E-kalorie 583,0 B:17,6g T:13,6g W:96,1g Zupa E-kalorie 130,8 B:9,2g T:3,6g W:15,8g Drugie danie: E-kalorie 319,5 B:8,0g T:9,8g W:46,7g Napój: E-kalorie 132,6 B:0,4g T:0,2g W:32,4g |
01.02.2023r. Środa
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i brukselką, ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew ,seler, por) i porcji rosołowej(200ml) (1,9*) Pyzy z mięsem i masłem(150g) (1,3,7*) Surówka z marchwi, jabłka, cebuli,orzechy z jogurtem naturalnym (80g) (7,5*) Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200 ml) |
E-kalorie: 190,7 B:7,7g T:3,4g W:23,3g |
Koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego (200ml) (7*) -własny wyrób Biszkopty bezglutenowe (15g) |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 376,3 B:12,2g T:11,2g W:59,3g Pieczywo z dodatakmi: E-kalorie: 233,2 B:5,2g T:4,7g W:44,6g Napój, owoc: E-kalorie: 143,1 B:7,0g T:6,5g W:14,7g |
02.02.2023r. Czwartek Bułeczka grahamka(60g) z masłem(5g) Dżemem niskosłodzonym-powidła śliwkowe(30g)(1,7*) Owoce-pomarańcze(50g) Mleko(200ml) (1,7*) |
E-kalorie: 427,1 B:23,1g T:21,1g W:37,1g Zupa: E-kalorie: 57,5 B:1,8g T:2,3g W:5,9g Drugie danie: E-kalorie: 285,9 B:16,1g T:15,7g W:22,4g Napój, owoc: E-kalorie: 83,7 B:5,2g T:3,1g W:8,8g |
02.02.2023r. Czwartek
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na bulionie warzywnym(seler, por, marchew, cebula) i porcji rosołowej (200ml) (7,9*). Kasza gryczana(80g)(1*) Gulasz z szynki wieprzowej(marchew,seler,cebula) (100g) Sałatka z ogórków kiszonych, marchwi, cebuli z oliwą(80g) Kefir- 1szt(150g) (7*) Woda z cytryną(200ml) |
E-kalorie: 93,7 B:1,0g T:0,5g W:22,9g |
Talerz z owocami-gruszka,jabłko,banany,mandarynki(150g) |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 474,3 B:19,5g T:10,9g W:73,6g Pieczywo z dodatkami E-kalorie: 236,3 B:12,5g T:6,5g W:31,3g Napój, owoc E-kalorie: 238 B:7,0g T:4,4g W:42,3g |
03.02.2023r. Piątek
Pieczywo pszenno-żytnie(60g) z masłem(5g) Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką(80g)(1,7*) Kakao na mleku(200ml)(1,7*) Owoce- pomarańcze 30g) |
E-kalorie: 415,2 B:20,0g T:13,2g W:56,4g Zupa: E-kalorie: 87,3 B:2,9g T:3,3g W:7,1g Drugie danie: E-kalorie: 223,9 B:16,7g T:3,8g W:23,1g Napój: E-kalorie: 104 B:0,4g T:0,2g W:26,2g |
03.02.202r. Piątek
Zupa pomidorowa z ryżem, na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej ze śmietaną(200ml)(7,9*) Ziemniaki z koperkiem(80g) Ryba Sandacz pieczona w panierce ziołowej(90g) (4*) Surówka z kapusty kiszonej, papryki, cebuli, jabłka z oliwą (80g) Kompot wieloowocowy słodzony miodem(4g) (200ml) |
E-kalorie: 264,4 B:8,3g T:4,5g W:48,9g |
Danio (140g) (7*) Owoc-banan 150g |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 566,6 B:18,6g T:27,5g W:59,0g Pieczywo z dodatkami E-kalorie: 357,5 B:10,0g T:20,9g W:30,3g Zupa mleczna E-kalorie: 182,4 B:8,1g T:6,4g W:22,4g Napój, owoc E-kalorie: 26,7 B:0,5g T:0,2g W:6,3g |
06.02.2023r. Poniedziałek
Pieczywo orkiszowe (60g) z masłem(5g) pasztetem sojowym(50g) (1,6,7*) papryka czerwona (30g) Zupa mleczna płatki jaglane (200ml) (1,7*) Herbata z cytryną (200ml) Owoc-jabłko (50g) |
E-kalorie: 445,7 B:18,2g T:20,2g W:49,8g Zupa: E-kalorie: 125,8 B:4,3g T:2,9g W:21,4g Drugie danie: E-kalorie: 311,5 B:13,7g T:17,3g W:26,4g Napój: E-kalorie: 8,4 B:0,2g T:0,0g W:2,0g |
06.02.2023r. Poniedziałek Rosół z makaronem na wywarze z marchwi, selera, pora i kurczaka (200ml) (1,9*) Ryż brązowy (80g) Potrawka z mięsa drobiowego (90g) (1,7,9,10*). Pomidory z cebulką i bazylią (80g) Woda z pomarańczą (200ml) |
E-kalorie: 352,6 B:14,0g T:14,4g W:41,0g |
Suszone owoce- żurawina, orzechy, daktyle(30g) Herbatniki mini(30g) (1*) Maślanka (200ml) (7*) |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 448,9 B:13,4g T:12,9g W:68,3g Pieczywo z dodatkami E-kalorie: 239,5 B:5,2g T:5,8g W:40,8g Napój, mus E-kalorie: 209,4 B:8,2g T:7,1g W:27,5g |
07.02.2023r. Wtorek
Bułka kajzerka (60g) z masłem (10g) i miodem (10g) (1,7*) Mleko 200 ml (7*) Mus owocowy(115) |
E-kalorie: 615,1 B:23,6g T:24,9g W:75,7g Zupa: E-kalorie: 130,8 B:9,2g T:3,6g W:15,8g Drugie danie: E-kalorie: 389,9 B:14,0g T:21,1g W:36,1g Napój: E-kalorie: 94,4 B:0,4g T:0,2g W:23,8g |
07.02.2023r. Wtorek
Zupa zacierkowa na wywarze z warzyw(seler, por, marchew) i porcji kulinarnej (200ml) (1,9*) Ziemniaki z koperkiem (80g) Kotlet mielony wieprzowy- pieczony (100g) (1,3*) Buraczki na gorąco(1,7*) (80g) Kompot jabłkowy (200ml) |
E-kalorie: 161,7 B:7,0g T:4,1g W:24,9g |
Budyń na mleku 2% (200ml) owoc kiwi (60g) |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 522,2 B:13,6g T:32,7g W:44,3g Pieczywo z dodatkami E-kalorie: 356,0 B:9,4g T:23,8g W:27,3g Napój, deser mleczny E-kalorie: 166,2 B:4,2g T:8,9g W:17,0g |
08.02.2023r. Środa
Chleb z kaszą jaglaną (60g) z masłem (5g) (1,7*) Parówki z szynki 99% (60g) (10*) Pomidory koktajlowe(20g) Herbata z sokiem malinowym (sok 3g) (200ml) Jogurt Jogobella owocowy (120g) (7*)
|
E-kalorie: 612,0 B:26,3g T:9,4g W:101,4g Zupa: E-kalorie: 146,0 B:8,2g T:5,2g W:14,0g Drugie danie: E-kalorie: 202,0 B:16,3g T:3,6g W:23,0g Napój, owoc: E-kalorie: 264,0 B:1,8g T:0,6g W:64,4g |
08.02.2023r. Środa
Zupa grochowa na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i majerankiem (200g) (1,9*) Kopytka ziemniaczane z cebulką i masełkiem(150g) (1,7*) Surówka z kapusty pekińskiej ,marchwi,jabłka ,szczypiorku z oliwą (80g) Kompot malinowy słodzony miodem(4g) Owoc-banan 150g |
E-kalorie: 172,1 B:4,7g T:3,6g W:30,5g |
Kasza manna na mleku z sokiem owocowym (200ml) (1,7*) Owoc-winogrono różowe(40g) |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 486,4 B:26,3g T:18,7g W:52,6g Pieczywo z dodatkami: E-kalorie: 293,8 B:13,6g T:17,8g W:28g Zupa mleczna: E-kalorie: 177,4 B:8g T:7,1g W:21,1g Napój, owoc: E-kalorie: 15,2 B:0,5g T:0,0g W:3,5g |
09.02.2023r. Czwartek
Kanapki z pieczywa(60g) mieszanego z masłem (5g), pastą z tuńczyka, szczypiorku i jajka(50g) i rzodkiewką(30g) (1,3,4,7*) Zupa mleczna-płatki owsiane(200ml) (1,7*) Herbata z cytryną (200ml) Owoc-figa suszona (30g) |
E-kalorie: 430,9 B:17,6g T:18,9g W:44,8g Zupa: E-kalorie: 93,0 B:3,5g T:7,0g W:3,4g Drugie danie: E-kalorie: 245,9 B:14,1g T:11,9g W:19,4g Napój: E-kalorie: 92,0 B:0,0g T:0,0g W:22,0g |
09.02.2023r. Czwartek Zupa ogórkowa na wywarze z warzyw( seler, pietruszki, marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i śmietaną (200ml) (1,7,9*) Kasza bulgur (80g) (1*) Gulasz węgierski(szynka wieprzowa, marchew, cebula, papryka, cukinia) (100g) (1,9*) Soczek owocowy 100% bez cukru (200ml) |
E-kalorie: 84,7 B:1,7g T:0,2g W:21,2g |
Kisiel z jabłkiem (200ml) Wafle ryżowe (20g) |
Wartość odżywcza: |
Śniadanie |
Wartość odżywcza: |
Obiad |
Wartość odżywcza: |
Podwieczorek |
E-kalorie: 458,9 B:16,4g T:13,5g W:71,8g Pieczywo z dodatkami E-kalorie: 230,0 B:9,3g T:8,8g W:31,3g Napój, owoc E-kalorie: 229,1 B:7,1g T:4,7g W:40,5g |
10.02,2023r Piątek
Pieczywo żytnie z nasionami lnu (60g) z masłem (5g), pastą z jajka ze szczypiorkiem (60g) i papryką (30g) (1,3,7*) Kakao na mleku (200ml) (1,7) Owoc jabłko- 1 sztuka (150g) |
E-kalorie: 622,0 B:25,0g T:24,8g W:75,8g Zupa E-kalorie: 94,6 B:4,5g T:4,4g W:10,0g Drugie danie: E-kalorie: 394,8 B:20,1g T:20,2g W:33,1g Napój: E-kalorie: 132,6 B:0,4g T:0,2g W:32,7g |
10.02.2023r Piątek Zupa koperkowa z kluseczkami na wywarze z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej (200ml), zabielana śmietaną (1,7,9*) Ziemniaki z koperkiem (80g) Ryba Miruna-porcja (100g) (1,3,7*) Surówka z kapusty białej,marchwi, cebuli, jabłka z oliwą (80g) Kompot porzeczkowy, słodzony miodem(4g) |
E-kalorie: 288,3 B:6,7g T:9,8g W:44,6g |
Jogurt pitny (120g) (7*) Chrupki kukurydziane (30g) Owoc gruszki(50g) |
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber, kmin rzymski, lubczyk.
Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!!!
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy