Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.

Jadłospis

na okres od 16.11.2020r.   do 27.11.2020r.

Oddziały Przedszkolne

Śniadanie Obiad Podwieczorek

16 listopada 2020r.

poniedziałek

Zupa mleczna – płatki jaglane  na mleku 2% z bakaliami ( rodzynki, żurawina) 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika, masła, schabu pieczonego w plastrach i pomidorem czerwonym.

Herbata 200 ml.

Zupa jarzynowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18% 200ml;

Makaron spaghetti 80 – 100g, sos bolognese z mięsa wieprzowego z papryką i serem żółtym 80 g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Jogurt pitny owocowy 200 ml.

Herbatniki mini,

Soczek marchwiowy 330 ml.

Alergeny 1,7,8* 1,3,7,9 * 1*

17 listopada

2020 r.

wtorek

Kakao na mleku 2%   200ml.; 

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami sezamu z masłem, serkiem ziołowym i papryką

Zupa krupnik ryżowy na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami 200ml.;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., filet pieczony drobiowy  w sosie warzywnym (marchew, por) 80g., surówka z czerwonej kapusty cebuli z dodatkiem oliwy i orzechów włoskich50g;

Woda z pomarańczą 200ml.

Herbata owocowa 

200 ml,

Drożdżówka z kruszonką.

Alergeny 1,7,11* 1,9 * 1,3*

18 listopada 2020r.

środa

Herbata  200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z masłem, pasztetem drobiowym pieczonym;

Owoc – nektarynka.

Zupa brokułowa, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18 % 200ml.;

Naleśniki z dżemem i z pastą z twarogu 100 – 120 g.,

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Płatki czekoladowe na mleku 2% 200 ml.
Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * 1,7*

19 listopada

2020 r.

czwartek

Mleko 2 % 200ml.;

Bułka z ziarnami dyni z masłem, dżemem wiśniowym.

Owoc – ½ banana.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  z natką pietruszki 200ml;

Kasza bulgur 80-100g., pulpety z mięsa wieprzowo – drobiowego w sosie pomidorowym 80g., mizeria z ogórka zielonego i szczypiorku ze śmietaną 50g.

Woda z cytryną 200ml.

Kasza manna na mleku 2% z sokiem malinowym 200ml.
Alergeny 1,7,* 1,7,9 * 1,7*

20 listopada

2020 r.

piątek

Kawa inka na mleku 2% 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego  i razowego 

z lnem, serem żółtym i rzodkiewką.

Zupa pomidorowa z ryżem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielany śmietaną 18%  z natką pietruszki 200ml;

Puree ziemniaczane 80-100g., ryba smażona w panierce z mąki kukurydzianej 80g., surówka z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli   i jabłka z odrobiną oliwy 50g.

Kompot wiśniowy 200ml.

Serek wiejski z żurawiną 150g.
Alergeny 1,7* 4,7,9 * 1,7*

23 listopada 2020r.

poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku 2 %  200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika z masłem, polędwicą drobiową z przyprawami i ogórkiem zielonym;

Herbata czarna z cytryną 200 ml.

Zupa kalafiorowa  na bulionie   z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  200ml;

Makaron świderki z białym serem 100 - 120 g.;

jogurt z kawałkami owoców 150 g.

Kompot wiśniowy  słodzony miodem 200ml.

Budyń śmietankowy na mleku 2% 200ml.
Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * 7*

24 listopada

2020 r.

wtorek

Mleko 2 % 200ml.;

Bułka z ziarnami sezamu i miodem naturalnym;

Owoc – ½ jabłka.

Zupa fasolowa z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;

Kasza gryczana 80-100g., gulasz z mięsa wieprzowego  z marchwią, selerem, cebulą i porem 80g., sałatka z ogórka kiszonego i marchewki z odrobiną oliwy 50g.;

Woda z cytryną 200 ml.

Kakao   na mleku 2% 200 ml;

Racuszki drożdżowe z jabłkami.

Alergeny 1,7 * 1 ,9 * 1,3,7*

25 listopada 2020r.

środa

Herbata z cytryną 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z masłem, parówki, papryką;

Sos pomidorowy;

Deser mleczny 50 g.

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml.;

Pierogi z soczewicą 50g., surówka z pora, marchwi i jabłka 50g. z dodatkiem jogurtu naturalnego,

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Płatki cynamonowe na mleku  2% 200 ml.
Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * 1,7*

26 listopada 2020r.

czwartek

Kakao na mleku 2%  200 ml.; 

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego, masłem, pastą z twarogu i szczypiorku z pomidorem;

Zupa wiejska z ziemniakami i kaszą jęczmienną na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;

Ziemniaki z koperkiem 80 - 100g., kotleciki drobiowe smażone 80g., marchewka z groszkiem zielonym 50g.;

Woda z pomarańczą 200ml.

Jogurt naturalny z miodem i bananami 200ml.
Alergeny 1,7* 1,7,9 * 7*

27 listopada

2020 r.

piątek

Zupa mleczna – płatki owsiane  na mleku 2% z bakaliami ( rodzynki, orzechy włoskie, żurawina) 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego    i razowego, z pastą z tuńczyka, z ogórkiem kiszonym

Herbata z miodem 200 ml.

Barszcz czerwony z makaronem świderki  na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielany śmietaną 18% z natką pietruszki200ml;

Puree ziemniaczane 80 – 100 g.,  jajko gotowane w sosie tatarskim ( papryka, szczypior, ogórek konserwowy w jogurcie naturalnym) 80 g.;

Kompot truskawkowy słodzony miodem 200 ml.;

Owoc – mandarynka.

Mleko 2% 200 ml;

Drożdżówka z makiem.

Alergeny 1,4,7* 1,3,7 ,9 * 1,3,7*

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME